Mikä ihmeen Kalenat?

Lappeenrannassa 6.-9.6.2019 järjestettävä nelipäiväinen Kalenat on Suomen suven merkittävin lasten ja nuorten kansantanssifestivaali. Tapahtuma kokoaa nauttimaan kansantanssista ja kaupungista arviolta tuhat kansantanssin taitajaa ympäri Suomea.

Kalenat osallistujille on neljä päivää hupia! Tapahtumassa harjoitellaan loppuun yhteinen voimanponnistus, "Sun ei tarvii olla jotain mahtuakses tiettyyn muottiin" -pääjuhla. Juhla esitetään sunnuntaina 9.6.2019 Lappeenrannan Jäähallilla. Muutoin tapahtuman keskuksena toimii totuttuun tapaan Kimpisen koulukeskus ympäristöineen. Tapahtumaan mahtuu kansantanssin ohella karjalaista tunnelmaa, työpajoja, teatteria, sirkusta, disko, illanviettoja, Kalenakissat... Uskallatko hypätä mukaan?

Kalenat kaupunkilaisille on tanssin riemua ja ilotulitusta! Kansantanssi näkyy katukonserteissa, konserteissa Lappeenranta-salilla ja pääjuhlassa "Sun ei tarvii olla jotain mahtuakses tiettyyn muottiin" - teoksessa lapset ja nuoret käsittelevät tanssin ja teatterin keinoin erilaisuutta, suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Kalenat on tuttu jo 70-luvulta ja joka vuosi se on tarjonnut kaupungille jotain uutta.

Kalenoiden historia juontaa tapahtumana 70-luvulle. Eteläkarjalaisen nuorisoseuratyön historiikissa kerrotaan, että tapahtumana Kalenat sai alkunsa 1974 eteläkarjalaisilla maakuntajuhlilla. 90-luvulla maakuntajuhlaperinne hiipui, mutta vuonna 1999 Kalenat otetiin lasten ja nuorten kansantanssitapahtuman käyttöön: Syntyi Lasten Kalenat. Nykyisin puhumme jälleen tuttavallisesti ja lyhyesti Kalenoista.

2019 Kalenat järjestää Suomen Nuorisoseurat yhdessä Karjalaisen Nuorisoliiton ja Saimaan Nuorisoseurojen kanssa.

"Kalena-sana on lähtöisin venäjän kielen polvi-sanasta ja sen muunnon on tarkoittanut myös eräänlaisia nurkkatansseja. Viipurin puolessa on juhlista käytetty myös ruotsalaisperäistä kalassit-nimitystä. Kannaksella kalenoilla on ollut yleisesti hauskanpidon ja juhlimisen merkitys, sanottiinhan 'olnii mukavat kalenat jottaha', kun tultiin onnistuneesta juhlasta kotiin." 
– Oikiil assiil – eteläkarjalaisen 
nuorisoseuratyön historia