Sirkus: Nurtsi-katselmukset

Sirkusta pääset seuraamaan Nurtsi-sirkuskatselmuksissa. Kuva: Jussi Kaijankangas

Mikä Nurtsi?

Voltti 2017- tapahtuman yhtenä osafestivaalina on Suomen Nuorisosirkusliiton Nurtsi-festivaali. Nurtsin perinteisenä pääsisältönä ovat siihen osallistuvien sirkuskoulujen ja koulujen sirkusharrastajien tekemät esitykset. Sirkusfestivaalit ja sirkuskatselmukset ovat paikka sirkuslaisille kokoontua yhteen, nähdä tuttuja, katsoa ja tehdä esityksiä sekä vaihtaa kuulumisia ja tutustua uusiin kavereihin.

Esityksiä on kolmenlaisia: kokonaisuus, pienkokonaisuus sekä yksittäiset esitykset. Kokonaisuus on yleensä noin 30-minuuttinen yhtenäinen teos, jossa on useita eri sirkuslajeja, numeroita ja esiintyvää ryhmää yhdistävä tarina, juoni tai jokin muu kantava teema. Pienkokonaisuus on rakennettu samalla tavoin, mutta on kestoltaan lyhempi, noin 15 minuuttia. Yksittäiset esitykset voivat olla soolo- tai ryhmänumeroita, keskittyen yleensä 1-2 sirkuslajiin. Kestoltaan yksittäiset numerot voivat olla esimerkiksi 3-7 minuuttia.

Jokaisen esityksen katsoo yksi kolmesta palauteraadista. Raateja on kolme, ja jokaisessa raadissa on kolme jäsentä. Raadit muodostuvat esittävän taiteen ammattilaisista, sekä sirkuskentän nuorista. Raati antaa palautetta mm. esiintymisestä, sirkustekniikasta ja muista esittävän taiteen elementeistä esityksessä.

Sirkuksen päätapahtumapaikat ovat Lappeenranta-Sali (Villimiehenkatu 1) sekä Lappeenrannan kaupunginteatteri (Kaivokatu 5/Kauppakeskus IsoKristiina). Sirkusesityksiä on perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina.

Ohjelma